Ulubiona sałatka Putina

Ostatnia sałatka na majowy weekend to podobno ulubiona sałatka Putina. Nazywa się Czerwony Kapturek i podobno jednocześnie przygotowują ją aż 3 kucharze, żeby wszystko było najwyższej jakości.

Składniki podam z dokładnymi proporcjami (na 4 osoby), żebyście mogli wiernie odtworzyć prezydencki smak.

Kiełbasa (serwelat) 300g, 2 pomidory, 2 ogóki zielone, 1 czerwona papryka, 100g mozzarelli, 4 jajka na twardo, 3 gotowane ziemniaki, kukurydza z puszki 150g, ząbek czosnku, koperek, olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe i majonez 4 łyżki stołowe. Sól do smaku.

A tak wygląda kiełbasa serwelat, tzn. jej rosyjska wersja. Oryginalny cervelat produkowany jest w Niemczech i Szwajcarii.

Przygotowanie dolnej warstwy: ziemniaki ugotować bez soli w mundurkach. Ogórki, paprykę, ziemniaki, jajka, czosnek drobno kroimy, dodajemy kukurydzę, solimy, dodajemy majonez i mieszamy.

Przygotowanie górnej warstwy (czyli kapturka): pomidory i ser mozzarella kroimy w kostkę, dodajemy koperek i olej, ostrożnie mieszamy.

Do salaterki wykładamy dolną warstwę i kładziemy na niej górną.

Sama go kiedyś przyrządzę i zrobię zdjęcie, myślę jednak, że kiełbasę zastąpię mięsem kurczaka. W internecie jest dużo przepisów na Czerwonego Kapturka, w większości z nich zamiast pomidorów używa się granatu na górną warstwę, ale prezydent widocznie odrzucił taką fuzję smaków.

Wersja z granatem

Oprócz tej sałatki, 3 ulubionymi daniami Władimira Putina są „Ucho Putina” czyli ucha, czyli zupa rybna, szaszłyki z różnych mięs, ryb i warzyw oraz łosoś „Bałtycka gwiazda” – z piekarnika.

Zdjęcia z runetu

2 thoughts on “Ulubiona sałatka Putina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *